Van Historisch naar Futureproof tijdens de Dutch Design Week

Bakens van betekenis 
Zes verhalen om in gesprek te gaan over de toekomst van het kerkgebouw

In opdracht van het programma Toekomst Religieus Erfgoed zijn de Kathedraaldenkers en Reframing Studio aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een geheel nieuwe methodiek om kerkgebouwen voor de samenleving te behouden. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven presenteren ze in DomusDela de uitkomst middels de publicatie Bakens van Betekenis en een bijpassende workshop waarmee de methodiek meteen kan worden toegepast. 

Om te waarborgen dat de unieke gebouwen vol verhalen betekenisvol blijven in de toekomst, ook als zij hun oorspronkelijke functie (deels) verliezen, hebben Reframing Studio, Kathedraaldenkers en Komovo een kader ontwikkeld die toekomstige maatschappelijke uitdagingen beschrijft waar het kerkgebouw mensen in de toekomst bij kan ondersteunen.

Dit denkkader is gebaseerd op diepte-interviews met 21 experts met diverse achtergronden - o.a. psychisch welzijn, stedenbouw, religieus erfgoed, zingeving, diversiteit, samenleven en religie.  Een klankbordgroep van 18 experts heeft meegewerkt aan deze methodiek. 

Wat kun je verwachten?

illustratie van kathedraaldenkers
Beeld: ©Kathedraaldenkers

• Introductie van de ‘Reframing Methode’ in relatie tot het actuele kerkenvraagstuk in Nederland 
• Presentatie van zes toekomstverhalen die richting geven aan nieuwe, betekenisvolle perspectieven voor transformerende kerkgebouwen 
• Lancering van “Bakens van Betekenis”, waarbij alle aanwezigen een exemplaar ontvangen 

Met Jill Vervoort (RCE) Heleen Agterhuis (Kathedraaldenkers)  
Prof. Matthijs van Dijk en Arjen Oenema (Reframing Studio). 

Datum: Maandag 21 oktober 2024 
Inloop: Vanaf 09:30, start programma om 10:00, einde om 12:00 

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden voor de bijeenkomst.

.

Van Historisch naar Futureproof

Afbeelding van Interieur van DomusDela
Beeld: ©DomusDela

20,21,22 en 23 oktober, locatie DomusDela

De presentatie Bakens van Betekenis maakt onderdeel uit van Van Historisch naar Futureproof een presentatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Tijdens de internationale Dutch Design Week exposeert de RCE op de locatie DomusDela acht innovatieve oplossingen voor isolatie- en verwarmingsvragen en zijn er twee dagdelen presentaties, workshop en debat over verduurzaming. Gebedsgebouwen en musea staan daarbij centraal.

gewelfisolatie
Beeld: ©Sander van Wettum

Tentoonstelling: Small Business Innovation Research competitie

De SBIR is een competitie die creatief ondernemers uitdaagt samen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen voor de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk, met financiële ondersteuning van de Rijksoverheid. Van acht projecten horend bij de eerste twee SBIR rondes wordt nu het eindresultaat getoond. Daarbij zijn diverse toepassingen onderzocht die zich specifiek richten op, of goed bruikbaar zijn voor Religieuze monumenten. 

Gestuurde ventilatie, geïsoleerde gewelven en stof tot nadenken

Systeem van van Schaik
Beeld: ©Sander van Wettum

De tentoonstelling omvat acht presentaties die allen op een innovatieve niet eerder vertoonde wijze verduurzaming voor monumenten mogelijk maken. Bij drie van de acht ontwerpen zijn kerkgebouwen betrokken geweest in de ontwikkeling. 

Van Schaik Innovation Handling B.V. humitemp.nl toont Gestuurde Ventilatie. Het systeem voorkomt koudeval en tocht op een specifieke plek in een gebouw. Handig voor monumenten met grote of hoge ramen. Van Milt restaurateurs toont innovatieve technieken bij de Isolatie van monumentale gewelven. Men heeft dit in samenwerking met de Stevenskerk in Nijmegen ontwikkeld. Buro Belen en de Groene Grachten geven Stof tot nadenken. Dit is een circulaire en betaalbare isolatielaag gemaakt van textiel, om monumenten zoals kerkgebouwen duurzaam te isoleren. Het is tevens een herontdekking van de rol van (liturgisch) textiel.  

Meer weten 

Meer informatie over de gehele programmering van Van Historisch naar Futureproof vind je op de website van de RCE 

Locatie DomusDela

De paterskerk maakt deel uit van het DomusDela complex. Het is belangrijk cultureel erfgoed — een Rijksmonument — op het oudste stukje van Eindhoven. De herontwikkeling van het complex is met de paters Augustijnen, de gemeente en de provincie Noord-Brabant opgepakt. Nadat de laatste Augustijnen in 2017 verhuisden, werd DomusDela geopend in 2019. Het voormalige kloosterterrein werd hiermee voor het eerst in 900 jaar toegankelijk voor burgers.  

Meer informatie over DomusDela