U bent hier

Rijkssubsidie voor vijf kerkgebouwen

Ook de Utrechtse Domtoren ontvangt rijkssubsidie.

Van de subsidietoekenningen voor de restauratie van grote rijksmonumenten, die afgelopen week bekend werden gemaakt voor dit jaar, gaat bijna 14,5 miljoen euro naar vijf religieuze gebouwen. 

Het geld gaat naar kapucijnenklooster Sint Fidelis Breda, de Utrechtse Domtoren, de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart St. Joseph in Leiden, de Grote of Sint Michaelskerk in Zwolle en Bovendonk in Hoeven, oorspronkelijk gebouwd als seminarie. 

In totaal krijgen 27 rijksmonumenten bijna 60 miljoen euro. Van de eigenaren die een toekenning hebben gekregen zet 81% in op de verduurzaming van het rijksmonument en 78% verbetert de toegankelijkheid. 

In 2018 kregen twaalf religieuze gebouwen deze subsidietoekenning, goed voor ongeveer de helft van de totale subsidie van 34 miljoen. Zo kregen de Stevenskerk in Nijmegen, de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda, de Domkerk in Utrecht en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray een impuls.

Vorig jaar ging er ook 14,5 miljoen euro naar religieus erfgoed in het kader van de regeling ‘tienjarige ondersteuning van iconische monumenten’. Dat geld ging toen naar de Abdij Rolduc in Kerkrade, de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, de Portugese Synagoge en Begraafplaats Beth Haim en de Stichting Oude Groninger Kerken.

Reacties