U bent hier

Theater in Sint Donatuskerk in Bemmel

TheaterKerk Bemmel

Theaterzaal (door: Hans Rutgers)

De Sint Donatuskerk in het Gelderse Bemmel heeft een bijzondere herbestemming gekregen: theater. TheaterKerk Bemmel is met steun van vele vrijwilligers en donaties uit de gemeenschap met een budget van 2,3 miljoen euro verbouwd. De herbestemming is daarom een toonbeeld van burgerparticipatie en burgerkracht.

Het wonder van Bemmel

De nieuwe kerk wordt ook wel het wonder van Bemmel genoemd, omdat de gemeente in 2014 het plan liet vallen. Maar de Stichting Kerk Bemmel zette door. Frits Meurs van de stichting: "Paradoxaal genoeg heeft het gegeven dat het project louter afhankelijk werd van particulier initiatief in aanmerkelijke mate - vanuit een gevoel en bewustzijn van dan kunnen we dat zelf wel - juist bijgedragen aan een toenemend enthousiasme en brede steun voor het project."

Flexibel gebruik

Het nieuwe theater bevat een theaterzaal met 250 zitplaatsen, een ruimte foyer met horeca en diverse ruimten voor allerlei toepassingen. Zo zijn er kleinere oefenruimtes die tevens afzonderlijk verhuurd kunnen worden. Vanwege de vlakke speelvloer in de zaal en een tribune die ingeschoven kan worden, is de zaal ook voor andersoortige events geschikt. Bij de verbouwing was er ruim aandacht voor verduurzaming van het gebouw. Er wordt gebruik gemaakt van grondverwarming en er zijn zonnepanelen op het kerkdak aangelegd.

Adres Markt 7, 6681 AE Bemmel
Architect J. Sluymer
Bouwjaar 1949
Transformatiejaar 2016
Nieuwe functie Theater

Reacties