U bent hier

Blog: De interactieve rozenkrans

woensdag 4 december 2019 - 11:26

Recentelijk vond ik in een oude verhuisdoos een stukje erfgoed uit het rijke roomse leven: een rozenkrans, netjes verpakt in een etui. Voor de lezers die niet van het houtje zijn (rooms-katholiek), een rozenkrans is een gebedsketting. Als de kralenkrans eenmaal was doorlopen met gebeden dan had de gelovige een rozenhoedje gedaan.

Het bidden van de rozenkrans is gespiegeld aan de 150 psalmen. De monniken werkten zich door de 150 psalmen en het gewone kerkvolk bad drie maal de rozenkrans rond. Oorspronkelijk gingen de kralen door de vingers met het Onze Vader gebed, maar naarmate de Mariaverering toenam, werden de 6 grote kralen gebruikt voor het Onze Vader en de 53 kleine kralen voor de Weesgegroetjes. De rozenkrans was voor vele katholieken een persoonlijk kleinood, dat vaak bij een begrafenis aan de overledene werd meegegeven.

De traditie van het rozenkrans bidden is in Nederland geen topsport meer. Ik herinner mij nog dat ik in mijn jeugd logeerde bij een studiegenoot, waarvan het gezin bestond uit vader, moeder, 6 dochters en 6 zonen en dat elke avond na het avondeten driemaal de rozenkrans gebeden werd. En ook bij zwaar onweer werd de rozenkrans gebeden, terwijl de vader des huizes de boerderij buiten met wijwater besprenkelde. Nu ziet men nog wel dat de rozenkrans gebeden wordt in bedevaartplaatsen als Kevelaer en Lourdes.

De eRozenkrans (foto: The Pope’s Worldwide Prayer Network)

Klik een eRozenhoedje

De rozenkrans is echter ook het cybertijdperk ingegaan. Eerst heel voorzichtig in 2010 met een site, die een interactieve handleiding bevat voor het bidden van de rozenkrans. Maar in oktober, voor het Vaticaan de maand van het rozenkransgebed, heeft de rozenkrans een nieuwe impuls gekregen: de interactieve rozenkrans. Door GadgeTek Inc. (GTI), een techbedrijf dat innovatieve lifestyle-gadgets ontwikkelt, is de traditionele kralenkrans vervangen door een armband van 10 kralen, gemaakt van agaat en hematiet en een kruis, waarin de techniek zit. De armband, gefabriceerd door computerfabrikant Acer, is gekoppeld aan de app Click to Pray eRosary. Deze app in het Engels, Italiaans en Spaans, wordt geactiveerd door het maken van het kruisteken. De app bevat podcasts, exclusieve foto’s en updates voor het gebed. Ook houdt de app persoonlijke statistieken bij van de voltooide rozenhoedjes.

De nieuwe kralenkrans is sinds oktober 2019 te bestellen in Italië bij Acer en bij Amazon.it. Ik ben een gadgetverzamelaar en vraag me af of de interactieve rozenkrans gaat behoren tot het toekomstig religieus erfgoed?

Door Jak Boumans 

Taal 
Nederlands

Reacties