U bent hier

Blog: 'De openluchtkathedraal'

vrijdag 10 mei 2019 - 09:50

Foto: RogAir - Wikimedia

Dit blog gaat niet over de kathedraal van Parijs, de Notre-Dame, die door de verwoestende brand van vorige maand geen dak meer heeft, maar over de kathedraal van Almere. Ja, de stad waar alles kan heeft een openluchtkathedraal met bomen, beter bekend als de Groene Kathedraal. Het is een van de negen landschapskunstwerken in Flevoland.

Land art project

De Groene Kathedraal heeft de vorm van de Notre-Dame van Reims, waar niet minder dan 30 koninklijke hoofden gekroond zijn vanaf 1027. De afmetingen en plattegrond van de Groene Kathedraal zijn hetzelfde als die van de Reimse kathedraal: 150 meter lang en 75 meter breed. 178 Italiaanse populieren (Populus nigra Italica) vertegenwoordigen de zuilen van de Franse kathedraal.

De Notre-Dame in Reims

De Groene Kathedraal werd in 1978 ontworpen door Marinus Boezem als het "Gothisch Groeiproject". In april 1987 besloot de gemeente Almere tot uitvoering van het plan over te gaan. In 1996 waren de populieren hoog genoeg om de openluchtkathedraal open te stellen voor het publiek.

Kwetsbaarheid

Een levend kunstwerk als de Groene Kathedraal groeit, maar raakt uiteindelijk in verval: de populieren gaan zo’n 40 jaar mee. Met het verval van de kathedraal is vanaf het begin rekening gehouden. Wanneer het requiem voor de bomen kathedraal klinkt, groeien op het aangrenzend perceel eiken- en beukenhagen rond de uitgespaarde plattegrond van de Reimse kathedraal.

In 2018 werd de conditie van de populieren die De Groene Kathedraal vormen onderzocht. In het begin van dat jaar hadden stormen een aantal bomen laten sneuvelen en leek het verval ingezet te hebben. Maar na een grondige inspectie werd geconcludeerd dat het leven van de openluchtkathedraal verlengd kon worden door takken te snoeien, toppen uit de bomen te halen en compost te strooien.

Video van De Groene Kathedraal in 3D en 2D

Behalve het verlengen van de levenscyclus van de Groene Kathedraal, werd door de gemeente besloten om de openluchtkathedraal beter toegankelijk te maken. Tot eind 2018 was het landschapskunstwerk vooral op de fiets te bezoeken en met de auto moeilijk bereikbaar. Intussen wordt gewerkt aan een nieuwe fiets- en loopbrug over de Hoge Vaart, waaraan de Groene Kathedraal ligt.

Het lijkt wel religieus erfgoed

De Groene Kathedraal wordt als een land art project gepresenteerd. Toch kent de openluchtkathedraal aspecten van religieus erfgoed. Het project vergt onderhoud. Er is gedacht aan de levenscyclus door in het perceel naast de openluchtkathedraal een gelijkend vloeroppervlak uit te sparen in bosschages. Gewerkt wordt nu ook aan toegankelijkheid.

Inspiratie

De kathedraal van Reims is de inspiratie geweest voor de Groene Kathedraal. Dat betekent dat religieus erfgoed een inspiratiebron is geworden voor land art. Maar ook omgekeerd kan een openluchtkathedraal een inspiratie zijn voor religieus erfgoed. Als een kerk wordt afgebroken, kan een plein met de plattegrond of een boombeplanting herinneren aan de afgebroken kerk.

Over een decennium of meer zal de Groene Kathedraal definitief in verval zijn geraakt. Het is te hopen dat de openluchtkathedraal dan een waardig afscheid krijgt. Nee geen Paasvuur, maar bijvoorbeeld een live uitvoering met koor en orkest van het Requiem van Fauré met de finale van het ijle gezang In Paradisum.

Door Jak Boumans

Auteur Toen digitale media nog nieuw waren – Pre-internet in de polder (1967-1997)

Taal 
Nederlands

Reacties