U bent hier

E-boek over de nieuwe schilderingen in de kathedraal van Rotterdam

vrijdag 18 mei 2018 - 14:24
De omslag van het E-boek over de nieuwe en de oude schilderingen in de apsis van Laurentius & Elisabeth Kathedraal van Rotterdam

De omslag van het E-boek over de nieuwe en de oude schilderingen in de apsis van Laurentius & Elisabeth Kathedraal van Rotterdam (bvhh.nu met een foto van Léontine van Geffen-Lamers, Monumenfotograaf.nl 2018)

Soms komt er iets heel bijzonders op je weg. Dat overkwam mij toen ik verleden jaar opdracht kreeg voor een E-boek over de oude en de nieuwe uitmonstering van het apsisgewelf in de kathedraal van Rotterdam. 

Dit E-boek 'Tussen Gabriel en Michael' laat zien hoe de verdwenen schilderingen van Kees Dunselman in de Laurentius & Elisabeth Kathedraal te Rotterdam model stonden voor een eigentijdse vertaalslag. Dit project ging in 2017 van start dankzij het gulle gebaar van een mecenas die zich ontfermde over de kalot van de apsis in de kathedraal. De voorstelling op dit gewelf was in 1964 verwijderd onder invloed van de vernieuwingen die tijdens het tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) Nederland bereikten. Na raadpleging van de parochie bleek de voorkeur uit te gaan naar een ontwerp dat herinnerde aan het verdwenen werk van Kees Dunselman (niet te verwarren met zijn bekendere broer, Jan). Die opdracht ging naar Jojanneke Post van Davique Sierschilderwerken, met wie ik tijdens mijn onderzoek nauw heb samengewerkt. Vooral de sessies op de steiger, lopende het project, waren heel inspirerend. Als je als kunsthistoricus zo nauw mag samenwerken met een kunstenaar en de chemie bruist, dan brengt dat heel veel.

Dat deze E-publicatie gratis gedownload kan worden, hebben we te danken aan de kathedraal en het bisdom. Men wil graag dat zoveel mogelijk mensen kennis nemen van dit nieuwe kunstwerk en de achterliggende verhalen. Die zijn er te over! Wat te denken van de mensen die de kerk – want de Elisabethkerk is pas sinds 1968 kathedraal – en haar inrichting tot stand hebben gebracht. Of de symbolische code die in de voorstellingen verborgen zit. Dat bleek een hersenkraker waar Dan Brown eer aan had kunnen behalen. Het was verder een heel avontuur om het geheim te achterhalen van de bijzondere schilderstechnieken van Kees Dunselman, waar Jojanneke Post een eigen variant voor heeft bedacht. En dan het verhaal van de liturgie, waar de bisschop zelf een bijzondere inbreng in heeft gehad. Bij ieder project leg je weer nieuwe accenten. Ditmaal heb ik liturgie en iconografie dichter bij elkaar gebracht door het virtuele duet tussen de voorgestelde mensen op de muren en de kerkgangers in het gebouw in beeld te brengen. Alles bij elkaar vormt het nieuwe kunstwerk een bijzondere toevoeging aan het gesamtkunstwerk dat de kathedraal vormt: een toevoeging die van deze tijd is, geënt op wat er vroeger speelde.

Volledige titel

Bernadette van Hellenberg Hubar, met medewerking van Jojanneke Post (Davique Sierschilderwerken) en Marij Coenen. Tussen Gabriel en Michael. De schilderingen naar Kees Dunselman in de Laurentius & Elisabeth Kathedraal te Rotterdam. Rotterdam: HH. Laurentius & Elisabethparochie, 2018. ISBN 978-90-820976-2-7

Waar verkrijgbaar?

Dit E-boek kan dankzij de bijdrage van de kathedraal en het bisdom Rotterdam gratis gedownload worden bij:

Meer weten over dit project? Surf dan naar http://bit.ly/LauElKat-inh.

Bernadette van Hellenberg Hubar 

Taal 
Nederlands

Reacties