U bent hier

#Kerkverhalen op if then is now

zondag 25 februari 2018 - 11:52
#Kerkverhalen op if then is now: http://bit.ly/ITIN-Kerkverhalen

Op de webpagina #Kerkverhalen van ifthenisnow.eu worden maandelijks kerkverhalen geplaatst die door verschillende auteurs zijn ingezonden. Collage van screenshots van http://bit.ly/ITIN-Kerkverhalen door bvhh.nu 2018.

#Kerkverhalen is in 2016 als community opgericht tijdens een bijeenkomst van erfgoedspecialisten in de Alkmaarse Cuyperskerk. Het idee is om een omvangrijke collectie verhalen op te bouwen die de rijkdom van het kerkelijk erfgoed over het voetlicht brengt. De verborgen musea die onze kerken vormen, maar ook de schat aan immaterieel erfgoed die er ligt, verdienen meer bekendheid en bezoek dan nu het geval is. Het Catharijneconvent heeft een voorzet gegeven met het concept van het Grootste Museum van Nederland, maar dat concentreert zich in deze fase alleen op topstukken. Een groot deel daarvan scoorde al hoog in de belangstelling van de bezoeker. Voor het merendeel van de gebouwen biedt deze formule dus geen soelaas. Daarmee wil niets ten nadele van het Grootste Museum van Nederland gezegd worden, want dat is een baanbrekend initiatief. Het geeft wel aan dat voor de bulk naar andere oplossingen gezocht moet worden. En dat biedt ook kansen, want het immateriële erfgoed dat voor een groot deel verankerd ligt in het vaak niet ontsloten collectieve geheugen van de kerkgemeenschap dient langzamerhand wel een plaats te krijgen. Dat dringt te meer, omdat hier vaak de wortels liggen van burgerparticipatie.

#Kerkverhalen is dan ook niet louter een zaak van kunsthistorici, maar ook van journalisten en een antropoloog. Soms gaat het over simpele lichtvoetige stukjes, de andere keer om inhoudelijke webartikelen. Om deze voor iedereen toegankelijk te maken is de webpagina #Kerkverhalen op het platform if then is now in het leven geroepen: http://bit.ly/ITIN-Kerkverhalen

De editie van februari 2018

De visuele kant van de pagina wordt bepaald door een typisch stijlbloempje van if then is now: de mirror, waarin het heden zich spiegelt aan het verleden. Gegrepen door het bericht dat Nederlandse kerkinterieurs massaal verscheept worden naar Japan, Zuid-Amerika en Canada schreef ik er eentje rond het thema ‘De kerk als buit’. De andere beelddrager van de pagina bestaat uit topics, zoals die van specialist Wies van Leeuwen: ‘Cuypers herleeft’.

Op de webpagina wordt één verhaal centraal gesteld, geflankeerd door highlights. Deze maand staat het interview van journalist Jury Smit met Jojanneke Post centraal. Het geeft een mooi beeld van haar werk in de kathedraal van Rotterdam, waar ze nieuwe schilderingen in de kalot van de apsis aanbracht, geïnspireerd door het verdwenen ontwerp van Kees Dunselman. Een van de highlights bestaat uit een reflectie van godsdienst antropoloog André Droogers over de omvorming van een negatief etiket door Aboutaleb. Droogers zet je altijd op een speelse manier aan het denken, ook nu weer.

Architectuurhistoricus Herman Wesselink schreef een stuk over het restauratie dilemma van de grote Eusebiuskerk in Arnhem en zelf heb ik een erfgoedraadsel rond het thema kruistocht on line gezet. Menno Heling vraagt aandacht voor het nieuwe platform My House of European History, waar tot dusver nog niet veel Nederlandse inzendingen op staan. Ten slotte wordt de excursie van het Cuypersgenootschap naar Tilburg op 21 april 2018 aangekondigd. Voor de doelgroep van dit platform zijn twee locaties van belang: een bezoek aan het herbestemde klooster Koningsoord en de rondleiding in de Goirkese kerk.

Wordt vervolgd!

Bernadette van Hellenberg Hubar

Taal 
Nederlands

Reacties