U bent hier

Blog van Bernadette van Hellenberg Hubar

Wie vandaag de dag de nieuwe Bavo in Haarlem bezoekt, kan onder meer het prachtige altaar in de Jozefkapel bewonderen. 

Afbeelding van Bernadette van Hellenberg Hubar

Blogger

Bernadette van ...
vanhellenberghubar.org
  • Gestart op 16 februari 2016
  • Aantal berichten: 4
  • Aantal reacties: 1

Soms komt er iets heel bijzonders op je weg. Dat overkwam mij toen ik verleden jaar opdracht kreeg voor een E-boek over de oude en de nieuwe uitmonstering van het apsisgewelf in de kathedraal van Rotterdam. 

Submitted on 18 mei 2018 - Number of comments: 0
Lees verder
De omslag van het E-boek over de nieuwe en de oude schilderingen in de apsis van Laurentius & Elisabeth Kathedraal van Rotterdam

De omslag van het E-boek over de nieuwe en de oude schilderingen in de apsis van Laurentius & Elisabeth Kathedraal van Rotterdam (bvhh.nu met een foto van Léontine van Geffen-Lamers, Monumenfotograaf.nl 2018)

De kalotschildering van Jojanneke Post, geïnspireerd door het ontwerp van Kees Dunselman in de Kathedraal van Rotterdam.

De kalotschildering van Jojanneke Post, geïnspireerd door het ontwerp van Kees Dunselman in de Laurentius & Elisabeth Kathedraal te Rotterdam. Foto Léontine van Geffen-Lamers, Monumentenfotograaf.nl 2017.

Jojanneke Post en Bernadette van Hellenberg Hubar op de steigers in de Kathedraal van Rotterdam. Foto Davique.nl 2017.

Jojanneke Post en Bernadette van Hellenberg Hubar op de steigers in de Laurentius & Elisabeth Kathedraal van Rotterdam. Foto Davique.nl 2017.

De schildering van Jojanneke Post van Davique Sierschilderwerken met Christus Koning - heilig Hart. Foto bvhh.nu 2018.

De schildering van Jojanneke Post van Davique Sierschilderwerken vanaf het priesterkoor met centraal Christus Koning - heilig Hart omringd door engelen in pasteltinten en de evangelisten in sterk gekleurde gewaden op de voorgrond; met op de achtergrond apostelen in overbelicht getinte kleding. Op de triomfboog het Christusmonogram tussen de alfa en de omega met de kalligrafie van de triade 'Christus vincit! Christus regnat! Christus imperat (Christus overwint, Christus regeert en Christus heerst). Links en recht als poortwachters bij de triomfboog de aartsengelen Michael en Gabriel. Beneden in de apsis bevindt zich het Laatste Avondmaal van de hand van Kees' oudere en meer bekende broer, Jan Dunselman (circa 1922). De decoraties in sjabloonwerk tot net boven de vensters zijn in dezelfde tijd door hem uitgevoerd. Foto bvhh.nu 2018.

#Kerkverhalen is in 2016 als community opgericht tijdens een bijeenkomst van erfgoedspecialisten in de Alkmaarse Cuyperskerk. Het idee is om een omvangrijke collectie verhalen op te bouwen die de rijkdom van het kerkelijk erfgoed over het voetlicht brengt. De verborgen musea die onze kerken vormen, maar ook de schat aan immaterieel erfgoed die er ligt, verdienen meer bekendheid en bezoek dan nu het geval is.

Submitted on 25 februari 2018 - Number of comments: 0
Lees verder
#Kerkverhalen op if then is now: http://bit.ly/ITIN-Kerkverhalen

Op de webpagina #Kerkverhalen van ifthenisnow.eu worden maandelijks kerkverhalen geplaatst die door verschillende auteurs zijn ingezonden. Collage van screenshots van http://bit.ly/ITIN-Kerkverhalen door bvhh.nu 2018.

Nieuwe schilderingen Laurentius & Elisabeth Kathedraal Rotterdam (2017). Screenshot bvhh.nu 2018.

Jury Smit schreef een interview met Jojanneke Post, die nieuwe schilderingen aanbracht in de Laurentius & Elisabeth Kathedraal te Rotterdam, geïnspireerd door het verdwenen ontwerp van Kees Dunselman (1929-1930). Screenshot bvhh.nu 2018.

Abdij Koningsoord te Berkel-Enschot (Tilburg) naar een screenshot van bvhh.nu van OnsKoningsoord.nl 2018

De excursie van het Cuypersgenootschap gaat onder meer naar abdij Koningsoord te Berkel-Enschot (Tilburg), dat herbestemd als woon(zorg)community 2.0 naar ontwerp van architect Marina Moons. Screenshot bvhh.nu van OnsKoningsoord.nl 2018.

Naar aanleiding van de feestdag van sint Jozef afgelopen zaterdag op 19 maart schreef ik een artikel over de verering van deze heilige, met als anker het Jozefaltaar in de nieuwe Bavo te Haarlem. Dit altaar is ontworpen door de architect van de kathedraal, Joseph Cuypers, en uitgevoerd door beeldhouwer Johannes Maas (1895-circa 1898). Het is een bijzonder werk met een iconografie waar nog heel wat over te ontdekken valt.

Submitted on 22 maart 2016 - Number of comments: 0
Lees verder
Het altaar in de Jozefkapel van de nieuwe Bavo te Haarlem (Foto Stephan van Rijt, 2008).

Het altaar in de Jozefkapel van de nieuwe Bavo te Haarlem (Foto Stephan van Rijt, 2008).