infographic van het aantal kerkenvisies (klaar) per provincie
Beeld: ©RCE

Kerkenvisies feiten en inzichten 2

De tweede editie van de Kerkenvisies feiten en inzichten is uit. Deze publicatie uit november 2024 geeft recente feiten en ontwikkelingen weer, die mede namens de kerkenvisies zijn ontstaan in het Nederlands religieuze erfgoed. 

Culturele, historische en maatschappelijke belang van kerkgebouwen

Eind 2018 vond de aftrap plaats van een gezamenlijke kerkenaanpak in Nederland. Overheden, erfgoedorganisaties en kerkeigenaren ondertekenden afspraken over hun inzet voor religieus erfgoed. De kerkenaanpak werd vormgegeven in het Programma Toekomst Religieus Erfgoed, ondergebracht bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Doel van de samenwerking was het vergroten van draagvlak en het benadrukken van het grote culturele, historische en maatschappelijke belang van kerkgebouwen. 

Eind 2021 publiceerde we de eerste editie van de Kerkenvisies feiten en inzichten. Deze werd afgelopen jaren veel gebruikt door onder meer overheden en organisaties om een helder beeld te krijgen van de situatie rondom het religieus erfgoed. Nu drie jaar later is er de ge-update versie: Kerkenvisies feiten en inzichten 2 (november 2024). Het geeft de ontwikkeling aan van de kerkenvisies in Nederland in de periode 2021 en 2024. Zichtbaar is hoe ver gemeentes zijn met hun kerkenvisie en hoe het religieus erfgoed mede dankzij de kerkenvisies ingebed is in het gemeentelijk beleid. Ook is er aandacht voor onder meer verduurzaming van gebedsgebouwen, leegstand, sloop en nieuwbouw van gebedshuizen.