U bent hier

De verdwenen kathedraal van Cuypers

20-3
okt-mrt
zaterdag 20 oktober 2018 - 09:00 tot zondag 3 maart 2019 - 17:00 | Stedelijk Museum Breda
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Het fascinerende verhaal van de verdwenen Barbarakathedraal van Pierre Cuypers, met foto’s, schilderijen, beelden, textiel, zilver en persoonlijke getuigenissen


Cuypers en Breda
In Breda groeit rond 1850 het verlangen naar een grote, imponerende kathedraal. De opdracht gaat naar de jonge ambitieuze Limburgse architect Pierre Cuypers. Hij heeft in Roermond net zijn atelier gesticht voor christelijke bouwkunst. 

Cuypers maakt het ontwerp voor het gebouw, het interieur en de inrichting in zijn kenmerkende neogotische stijl. Het beeldhouwwerk, textiel, zilver en de andere decoraties voor de kathedraal behoren tot zijn vroegste werk.

Na de tweede wereldoorlog wordt de kerk gesloopt, maar een groot deel van de objecten wordt gered van de sloop door betrokken Bredanaren en ondergebracht in de collectie van Stichting Bisschoppelijk Museum die nu wordt beheerd door Stedelijk Museum Breda. Voor velen is de kathedraal een bron van herinneringen, emoties en verhalen. Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn onder andere de verguld zilveren ciborie van Gerard Bartholomeus Brom met voorstellingen van Jezus en de twaalf apostelen, en een kostbare koormantel van zijde en goudlaken met borduurwerk van gouddraad van de Zusters van het Arme Kindje Jezus in Simpelveld. 

Ook besteedt de presentatie aandacht aan de symboliek van de objecten, hun achtergrond en verhalen. 

Meer informatie

Kijk op de website van het Stedelijk Museum Breda.

Reacties