U bent hier

Festival Klinkend Erfgoed

9-11
sep
vrijdag 9 september 2016 - 15:15 tot zondag 11 september 2016 - 17:30 | Nijmegen, Stevenskerk
Toevoegen aan persoonlijke kalender
Orgel Stevenskerk te Nijmegen

De Stichting Klinkend Erfgoed Nederland verzorgt van 9-11 september in de Stevenskerk in Nijmegen een groot evenement met luidklokken, carillons, torenuurwerken en orgels. Het is de eerste editie van een jaarlijks terugkerende reeks. Op vrijdag worden meningen en ervaringen gedeeld, de zaterdag staat in het teken van muzikale en technische ontdekkingen en ’s zondags is er ruimte voor luisteren en beleven.

Drie dagen lang wordt er gemusiceerd op de kerkorgels en het carillon, kunnen jong en oud genieten van zowel klassieke als hedendaagse muziekuitvoeringen, brengt een draagbaar carillon de tijd tot leven, krijgen ‘stomme’ films orgelbegeleiding en worden afgewisseld met videomapping, verleidt het ‘Doe-orgel’ het orgelmechaniek te ontdekken, vindt voor de allerkleinsten de voorstelling Rocky het Klokkie plaats en worden er tal van presentaties, lezingen en debatten verzorgd.

Klinkend erfgoed verbindt De stichting streeft ernaar bestaande én nieuwe doelgroepen te bereiken, onder het motto ‘klinkend erfgoed verbindt’. De luidklokken, carillons, torenuurwerken en orgels kunnen betekenis hebben voor jong en oud, voor autochtone en allochtone Nederlanders. Bijvoorbeeld voor hen die het klinkend erfgoed al waarderen; zij krijgen een gevarieerd muzikaal evenement aangeboden. Vrijwilligers die zich voor dit deel van het cultureel erfgoed inzetten wordt een hart onder de riem gestoken. Jongeren worden verrast met voor hen onbekende technische, muzikale en beeldprikkelende fenomenen. Kinderen kunnen een ontdekkingstocht maken. Nieuwe Nederlanders worden verleid kennis te maken, gemeenschappelijke raakvlakken te ontdekken en mee te musiceren. En voor jong en oud zijn er tal van ambachtelijke presentaties, verrassende voordrachten en gevarieerde muziekuitvoeringen.

De eerste editie vindt in Nijmegen plaats, mede vanwege de in 2016 jubilerende Nijmeegse Orgelkring, die al 50 jaar concerten en manifestaties verzorgd. Klank en klok verdwijnen Luidklokken, mechanische uurwerken, carillons en pijporgels – samen het ‘klinkend erfgoed’ vormend – staan onder grote druk. Veel kerken worden onttrokken aan de eredienst en worden getransformeerd, of zijn in afwachting van een nieuwe functie. Daardoor verdwijnt de tijd die de torenklok aangeeft, worden de klokken niet meer geluid en dreigen de orgels en carillons hun, vaak eeuwenoude, stem te verliezen. Met het jaarlijks terugkerende evenement wil de stichting het belang van goed beheer en behoud van dit deel van ons cultureel erfgoed in een zo breed mogelijk perspectief plaatsen. Moderne muzikale en theatrale vormen van het gebruik bijvoorbeeld. Maar ook het stimuleren bij volwassenen van de vraag: ‘wat kan ik hierin betekenen’ – met andere woorden de mogelijke rol van bijvoorbeeld vrijwilligers onder de aandacht brengen.

Het zijn voorbeelden die vooral ook bedoeld zijn om het lokale draagvlak te versterken, het bijdragen aan het steeds meer in de aandacht komende ‘goed nabuurschap’ – denk bijvoorbeeld aan de rol van lokale klokkenluidersgilden bij (lokale) belangrijke gebeurtenissen. Klinkend erfgoed kan zo een (deels) nieuwe betekenis krijgen voor de directe leefomgeving. En klinkend erfgoed kan verbinden; haar klanken hebben betekenis voor jong en oud, voor autochtone en allochtone Nederlanders, in gebouwen die van oudsher iedereen onderdak boden, die voor menigeen een toevluchtsoord (konden) vormen. De verschillende onderdelen van het evenement maken het klinkend erfgoed tastbaar. Het roept emotie op, het vormt de bron voor verhalen en het biedt uitdaging, bijvoorbeeld in technische zin: hoe zit een kerkorgel eigenlijk in elkaar? Kortom, het verleidt, jong en oud. Het spreekt kinderen, pubers, studenten, volwassenen, nieuwe Nederlanders en ouderen (de verhalenvertellers van hoe het was) aan. En dus ook eigenaren, professionele monumentenzorgers, restauratoren, (beleids)ambtenaren, leerkrachten etc.

Het evenement kent een gevarieerd programma, op maat gemaakt voor een even gevarieerd publiek. Veel aandacht zal worden geschonken aan de social media. De website www.klinkenderfgoed.nl zal worden uitgewerkt tot een digitale ontmoetingsplek, van waaruit onder meer Twitter, Facebook, Linkedin en Instagram worden bediend. Het programmaoverzicht is niet uitputtend; de Stevenskerk verzorgt zelf ook evenementen in dit weekend van de Open Monumentendag.

Programmaoverzicht op www.klinkenderfgoed.nl.

Foto: Orgel Stevenskerk te Nijmegen (Chris06, CC BY-SA 4.0)

Reacties