U bent hier

Provinciale voorlichtingsbijeenkomst kerkenvisies Limburg

24
jan
donderdag 24 januari 2019 - 09:00 tot 13:30 | Domani, Dominicanenplein 15, 5911 KN, VENLO
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Kapel Mariaweide/Domani in Venlo | Door: Michiel1972 (wiki) | Licentie: CC-BY-2.5

In Limburg wordt al langer gesproken over het feit dat een groot aantal kerken er financieel niet gezond bij staan. Het bisdom Roermond voorspelde al in 2011 dat er binnen tien jaar tientallen, zo niet honderd kerken zouden sluiten. Bij zijn vertrek eind 2017 gaf bisschop Frans Wiertz in een interview dan ook aan dat in Limburg meer kerken gesloten waren dan in bisdom Den Bosch of in aartsbisdom Utrecht. Om hoeveel kerken het precies gaat is onbekend, maar ondertussen vatte pastoor Jack Honings van de Maastrichtse parochie Wolder de situatie eind 2018 op 1Limburg samen met: "de klokken luiden wel op zondag, maar de spaarbankboekjes zijn leeg".

Maar er zijn ook positieve geluiden. Zo zijn er nog steeds kerken die de nodige gelovigen en bezoekers weten te trekken, en zijn er ook kerken waar de kas naar verluid nog gevuld is. Daarnaast werken de provincie Limburg en het bisdom constructief samen in een kerkenprogramma waarin veel aandacht is voor de restauratie van kerkgebouwen. Ook worden kerken herbestemd zoals onlangs nog de Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand in Kerkrade tot buurtcentrum ’t Westhoes en de Koepelkerk tot medisch centrum in Roermond. Eerdere herbestemmingen van de Dominicanenkerk en het Kruisherenhotel, beide in Maastricht, zijn inmiddels internationaal iconische voorbeelden van succesvolle herbestemmingen. Tenslotte zijn er diverse initiatieven -zoals recent nog in Melick- waar burgers verantwoordelijkheid nemen voor hun kerkgebouw.

Kortom, het vraagstuk van de toekomst van de kerkgebouwen, die in Limburg altijd een centrale positie hebben ingenomen in het sociale verkeer van de gemeenschap, is een vraagstuk dat maatschappelijk breed gedragen wordt. Nu de gemeenten de gelegenheid geboden wordt om hier samen met betrokken partijen over na te denken is de vraag hoe dat in Limburg aangepakt gaat worden.

Tijdens de bijeenkomst maken we kennis met de ervaringen van Bergen op Zoom, Deventer en dekenaat Heerlen met het opstellen van kerkenvisies en gaan een aantal partijen met elkaar in gesprek over de actuele situatie in Limburg. Aansluitend verkennen we met elkaar een aantal ins- en outs van een kerkenvisie en sluiten we af met de gelegenheid om elkaar verder te spreken tijdens een netwerklunch.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de website van het Steunpunt Archeologie en Monumentenzorg Limburg.

Programma

9:00-9:30            Inloop en ontvangst

9:30-9:35            Welkom door dagvoorzitter Theo Oberndorff (Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg)

9:35-10:10          Kerkenvisie als kans door Frank Strolenberg (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

10:10-10:40        De Praktijk in beeld. Presentaties en gesprek over de ervaring met kerkenvisies in Bergen op Zoom (Tom van Eekelen) en Deventer (Jorien Kranendijk)

10:40-11:00        De opgave in Limburg. Gesprek met vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten en parochies

11:00-11:20        Koffiepauze

11:20-12:15        Welke rol zien we voor onszelf (gedachtewisseling in kleiner verband)

12.15-12:45        Next step (wat is nodig voor het vervolg; opbrengsten gedachtewisseling)

12:45-13:30        Netwerklunch

Tags 
Kerkenvisie

Reacties