U bent hier

Aftrap 'Adopteer een kerk' op 6 november

dinsdag 3 november 2015 - 10:01
Kerk met pastorie - Ooy

Steeds meer kerken verliezen hun oorspronkelijke religieuze functie. Volgens sommige berekeningen loopt dat aantal de komende tien jaar op tot misschien wel 2.000 stuks. Tegelijkertijd vertegenwoordigen deze kerken waarde. Voor de eigenaren, voor betrokkenen, omwonenden en vaak ook voor belangenvertegenwoordigers zoals erfgoedinstellingen en het openbaar bestuur. Het gaat daarbij om economische, culturele én emotionele waarde. Partijen zijn er dus vaak bij gebaat dat deze kerken een tweede leven krijgen. Maar dat blijkt in de praktijk vaak uiterst moeizaam te verlopen. Het project ‘Adopteer een Kerk’ probeert hier op praktische wijze verandering in aan te brengen.

Het project volgt het herbestemmingsproces van een kerk over de periode van ongeveer één jaar. Verschillende initiatiefnemers worden bij elkaar gebracht – ondersteund door een groep herbestemmingsexperts – die aan de slag gaan hun eigen kerk een (tijdelijke) bestemming te geven. Het streven is dat de men van elkaar en de expertgroep leert. Tijdens het proces wil de expertgroep de bij de kerken betrokken eigenaren, projectverantwoordelijken en de betrokken gemeenschap helpen om het eigen handelen te professionaliseren. De kennis die daarbij wordt opgedaan wordt publiekelijk gedeeld en via een platform voor iedereen beschikbaar gesteld, zoals de websites van de aangesloten partners. Maximaal tien kerkgebouwen doen mee aan dit project.

De lessen uit die praktijk zullen uiteindelijk hopelijk leiden tot een praktische handreiking voor partijen die serieus aan de slag willen met het herbestemmen van een kerk. Een handreiking die ingaat op de do’s en don’ts van herbestemming. Een handreiking gebaseerd op de persoonlijke vragen en ervaringen vanuit de initiatiefnemers. Uiteraard wordt tegelijkertijd ook gestreefd om het tijdelijke of definitief gebruik van de geselecteerde kerken dichterbij te brengen.

De aftrap van het project vindt plaats op 6 november tijdens ons symposium in de Zuiderkerk in Hilversum.

Reacties