U bent hier

De kerk als ‘slow tourism’

donderdag 8 augustus 2019 - 15:42

Hoe kunnen de 6.000 kerken van Nederland ondanks de ontkerkelijking behouden blijven? Veel gemeenten denken na over herbestemming. 

Op het visitekaartje van Frank Strolenberg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat ‘programmamanager toekomst religieus erfgoed’. Hoewel hij zich „al dertig jaar bezighoudt” met erfgoed, heeft hij deze functie nog niet zo lang. Om precies te zijn: sinds zijn dienst onderzoekt hoe de ruim 6.000 kerkgebouwen in Nederland „ondanks de toenemende ontkerkelijking” behouden kunnen blijven.

Dus reist Frank Strolenberg tegenwoordig heel Nederland door – „een soort reli-roadcircus is het” – om voorlichting te geven over kerkenvisies: plannen voor de toekomst van alle kerkgebouwen binnen een gemeente. Voor het maken van die plannen heeft het kabinet vorig jaar 9,5 miljoen euro uitgetrokken, waarvan een niet onbelangrijk deel opgaat aan procesbegeleiding. Strolenberg: „Dat komt omdat gemeente, kerkeigenaren en omwonenden vaak voor het eerst sinds jaren met elkaar om de tafel zitten.”

Lees het hele artikel op de website van NRC.

Reacties