U bent hier

De toekomst is waardengedreven: workshops voor kerkbesturen

woensdag 30 januari 2019 - 09:28

Veel kerken worstelen met het boeien en binden van een jongere doelgroep. De meeste millennials en centennials zien kerken als gebouwen die niet voor of van hen zijn. Dat is zonde, want deze generatie is op haar eigen manier bezig met zingeving, waarden en spiritualiteit.

Welke rol kunnen kerkgebouwen spelen in deze zoektocht naar betekenis? Hoe kunnen we werken aan het draagvlak onder een nieuwe generatie? Deze vragen staan centraal in een serie van vijf workshops die de aankomende periode door het hele land gegeven worden aan kerkbesturen. Het initiatief komt uit de koker van drie young professionals met hart voor erfgoed, veranderingsmanagement en innovatie, en wordt gesteund door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Samen met kerkbesturen zullen initiatiefnemers Sander en Stephan Ummelen en Ankie Petersen een dialoog opstarten om de rol van de kerk te herijken. Zo willen ze werken aan een duurzame plek van betekenis voor nieuwe doelgroepen in een post-seculiere maatschappij. Zodra de eerste workshops hebben plaatsgevonden volgt er een update via onze nieuwsbrief, dus hou hem vooral in de gaten!

Over de initiatiefnemers

De broers Sander en Stephan Ummelen verlieten hun carrière in de reclame om waarden centraal te stellen bij organisatieverandering. Ze werk(t)en onder andere voor banken, IT-bedrijven en zorginstellingen, maar ook voor de dominicanen (Orde der Predikers) en de Sint Stevenskerk in Nijmegen.

Ankie Petersen is erfgoedspecialist en werkt momenteel bij de Nationale Unesco Commissie op de portfolio’s Cultuur en Educatie. Als zelfstandig onderzoeker publiceert ze regelmatig over monumenten, herbestemming en inclusiviteit in erfgoedbeleid.

Reacties