U bent hier

Gemeenschapszin

woensdag 24 april 2019 - 16:46

Nog geen week geleden werd de Notre Dame getroffen door een verwoestende brand. De wereld was geschokt door deze gebeurtenis. Tegelijkertijd bracht het mensen ook bij elkaar. Zo zongen toeschouwers samen het Avé Maria en de verbondenheid toonde zich ook in klinkende munten die bij moesten dragen aan de wederopbouw van het kerkgebouw.   

Deze gemeenschapszin was in de week voor Pasen ook in Nederland zichtbaar bij The Passion. Dit jaar werd deze show in Dordrecht georganiseerd. Alhoewel diverse onderzoeken uitwijzen dat steeds minder Nederlanders actief naar de kerk gaan of zich publiekelijk belijdend christen noemen, zorgt The Passion er jaarlijks voor dat er zo’n 3 miljoen Nederlanders geboeid aan de buis zitten. En tienduizenden mensen bezoeken de betreffende stad. Vooral de groei in het toeristisch bezoek zorgt er dan ook voor dat gemeenten in de rij staan om The Passion te mogen organiseren.

Maar behalve dat het commercieel interessant is, lijkt The Passion wel degelijk een verbindende waarde te hebben. Naast het universele verhaal dat in The Passion verteld wordt, sluit de show jaarlijks aan bij thema’s die in de organiserende stad, en daarmee in de samenleving, leven. In Enschede bijvoorbeeld was dat de vuurwerkramp en in de Bijlmer op de multiculturele samenleving. In Dordrecht legde The Passion met de hashtag #jebentnietalleen de nadruk op aandacht voor elkaar. Ook leidt The Passion tot velerlei kleine lokale passievertellingen en toneelspelen op pleinen en in kerkgebouwen door heel het land.

Kortom, voor sommigen mag het showgedeelte van The Passion en het bijbelverhaal conflicterend zijn, feit is dat het mensen op een andere wijze in contact brengt met waarden als solidariteit en naastenliefde. Waarden waar we in tijden van rampspoed meer dan ooit behoefte aan hebben. Het zijn ook dit soort waarden die mensen gerepresenteerd zien in de kerkgebouwen waarvoor het programma Toekomst Religieus Erfgoed zich inzet. Soms kan een kerkgebouw daarbij kerk blijven; soms krijgt het een nieuwe functie. In deze nieuwsbrief bijvoorbeeld het verhaal van Marijcke Beckers die zich met hart en ziel inzet om haar kerk te transformeren tot een zorgcentrum voor dementerende ouders. Over solidariteit en naastenliefde gesproken!

Frank Strolenberg
Programmamanager Toekomst Religieus Erfgoed

Reacties