U bent hier

Herbestemming: van kerk tot restaurant

dinsdag 29 januari 2019 - 08:25

Restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe

Mirella Kreger begon ruim drie jaar geleden met haar plannen voor een hotel-restaurant in zuid-Mediterrane sferen: Bizar-Bazar. De oude Lutherse kerk in Arnhem, een monumentaal pand, werd de locatie. Inmiddels is Bizar-Bazar volop in uitvoering en wordt de laatste hand gelegd aan de prachtig gedecoreerde kerkzaal met hotelkamers op palen. Een mooi voorbeeld van een nieuwe functie voor religieus erfgoed, die in eerste instantie mijlenver van de originele bestemming verwijderd lijkt, maar waardoor de kerk toch een plek blijft waar mensen zich welkom en geborgen voelen. 

Lees het hele artikel over Bizar-Bazar op Hart voor Monumenten.

The Jane

Bizar-Bazar is niet de enige kerk die omgetoverd werd tot restaurant. Onder het motto Food is our Religion, ontwikkelden de Nederlandse sterrenkok Sergio Herman samen met chef-kok Nick Bril in Antwerpen bijvoorbeeld ‘The Jane’ in het meer dan 100 jaar oude Kapel Militair Hospitaal. Dit gastronomisch restaurant kreeg al snel de nodige Michelin-sterren en werd door de Diners Club uitgeroepen tot een van de 50 beste restaurants ter wereld. In 2015 kreeg The Jane van de Restaurant & Bar Design Awards ook de titel van mooiste restaurant ter wereld. Waar ooit het altaar stond, staat nu een glazen doos met daarin de open keuken. Waar vroeger de priester de hoogmis vierde, zijn nu de koks voor iedereen zichtbaar aan het werk.

Onze Kerk

Maar ook in Nederland zijn meer kerken waar nu een restaurant in huist. In 2014 kocht het lokale ondernemersechtpaar Willem Simonis en Dieuwke Stellinga de voormalige Sint Willibrordus- kerk in Hooge Zwaluwe om er een restaurant en een dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten te vestigen. Om de nieuwe bestemming te kunnen realiseren moest het gebouw grondig worden gerestaureerd en verbouwd. Er kwam een nieuwe vloer, er werd vloerverwarming en riolering aangelegd, de dakleien werden vervangen, het glas-in-lood werd gerestaureerd en de rotte muurpilaren zijn vernieuwd. Ten slotte werd het kruis van de kerktoren gehaald en vervangen door het door Simonis zelf vervaardigde logo van het restaurant. Na de bestemmingswijziging, de aanwijzing als trouwlocatie en een drank- en horecavergunning opende Onze Kerk eind oktober 2015 haar deuren als restaurant.

Reacties