U bent hier

Kunst als protest tegen herbestemming kerk

woensdag 30 oktober 2019 - 10:50

© Delhaize

Bij onze Vlaamse zuiderburen protesteren kunstenaars in Gent al maandenlang tegen de commerciële herbestemming van de Sint Annakerk tot supermarkt. Het startte met een protest van Mikhael Bezverkhini, een Russisch-Belgische violist die al sinds begin van dit jaar elke dag een mini-concert geeft voor de kerk. Hij ziet voor zichzelf geen andere keuze. Hij speelt om de kerk van de ondergang te redden. Of, zoals hijzelf in een interview met een Belgische omroep laat weten, voor hem is het onmogelijk zich in te beelden dat deze kerk sterft. Zo sterk voelt hij blijkbaar het verlies van dit gebouw als het een commerciële functie zou krijgen. Andere muzikanten sloten zich bij hem aan en er vonden allerlei optredens plaats. Violiste Sofie Shen was een van hen en merkte op: ‘het is al sinds de tijd van Bach en zelfs nog eerder, dat muziek en kerken samengaan. Denk maar aan de koralen, de kerkliederen en de orgelmuziek’.  

Ook een lokale aktiegroep SOS Sint-Anna strijd voor het behoud van de kerk. Inmiddels lijkt er een deal gesloten tussen de supermarktketen Delhaize en de gemeente die eigenaar is van de kerk. Maar volgens SOS Sint-Anna komt Delhaize haar beloften niet na om de kerk te restaureren en respectvol in te richten. Volgens SOS zal nog slechts 10% van de kerk te zien zijn en is er onvoldoende aandacht voor de historische waarde.

Delhaize zelf presenteerde onlangs beelden van wat zij van plan zijn met de kerk, en dat ziet er alleszins respectvol uit. Maar uiteraard: als men strijdt voor een culturele invulling, lijkt een supermarkt eerder het volledige contrast hiervan. Die verontwaardiging heeft tot nieuwe protesten geleid. Afgelopen weekend stond vooraanstaand Gentse kunstenaar Leo Copers met een zwarte kap over zijn hoofd 1 uur lang voor de entree van de kerk. Als stil protest tegen de herbestemmingsplannen. Het laatste woord lijkt nog niet gezegd.

Reacties