U bent hier

Leren van de Florentijnse Dom, de Blauwe Moskee & het Alhambra

maandag 19 september 2016 - 16:00

Persbericht - Op 6 en 7 oktober vindt in Utrecht een bijzonder internationaal congres plaats rondom religieus erfgoed en toerisme: ‘Religious Heritage and Tourism: how to increase religious heritage tourism in a changing society’. Het programma biedt volop kennis en inspiratie, aan de hand van internationale voorbeelden, aan iedere kerkeigenaar, overheid, erfgoed- of toeristische organisatie die de maatschappelijke en economische meerwaarde van religieus erfgoed (nog beter) wil verzilveren. Niet voor niets speelt het congres zich af in Utrecht, stad met de hoogste concentratie middeleeuwse kerken en kloosters in Nederland. De officiële opening op 6 oktober wordt onder andere bijgewoond door Jet Bussemaker, minister van OCW.

Aanleiding

Nederland telt talloze mooie en interessante kerkgebouwen, kloosters en synagogen, die samen jaarlijks vele honderdduizenden (internationale) bezoekers trekken. Naast grote publiekstrekkers, zoals de Nieuwe Kerk en het Joods Historisch Museumin Amsterdam, de Bossche Sint Jan, de Utrechtse Domkerk en Museum Catharijneconvent, zijn dat ook kleinere locaties in heel Nederland die weliswaar minder bekend, maar een bezoek meer dan waard zijn. Toerisme vormt voor veel religieus erfgoed een steeds belangrijkere manier om maatschappelijk draagvlak te verbreden en de exploitatie te versterken. Die sociale en economische effecten reiken bovendien veel verder: ook dorp, stad en regio profiteren van dit specifieke erfgoedtoerisme.

Inhoud

De centrale vraag is dan natuurlijk: hoe ontwikkel je dat grote publieksbereik? Hoe onderscheid je jezelf binnen het brede toeristische aanbod zonder je ziel als kerk te verliezen? Hoe leid je bezoekersstromen, hoe bedrijf je (city-)marketing en hoe creëer je relevante netwerken? Op dit bijzondere internationale congres bieden vertegenwoordigers van vaak wereldberoemde steden, religieuze gebouwen of samenwerkingsverbanden een boeiende kijk in de keuken. En de voorbeelden van de Florentijnse Dom, de Blauwe Moskee en het Alhambra blijken dan inspiratie te bieden aan religieus erfgoed, steden en regio’s van iedere ligging en formaat.

Een greep uit het programma

Timothy Verdon, directeur van o.a. het Museo dell’Opera del Duomo, vertelt over de aanpak om de grote toeristenstromen in Florence mee te nemen in de oorspronkelijke betekenis van de religieuze kunstschatten in de stad. Loyd Grossman, bij velen bekend als BBC-presentator maar tevens o.a. vice-voorzitter van de Britse Churches ConservationTrust (CCT), betoogt hoe religieus erfgoed - in zijn ogen de belangrijkste ‘landmarks’ in ons Europese landschap - beschermd en behouden kan worden door de gebouwen een plek te geven in het hart van de lokale gemeenschap. Ontwikkeling van hun toeristische potenties is daarbij essentieel en daarom vertelt Crispin Truman over hoe de CCT talloze bezoekers naar 350 monumentale kerken leidt.

Ter gelegenheid van de viering van de 100ste verjaardag van de verschijning van Maria in Fatima, in 2017, presenteert Paulo Fonseca hoe deze Portugese gemeente omgaat met jaarlijks 6,7 miljoen bezoekers. Barbara Boloix-Gallardo licht toe hoe het drukbezochte Alhambra, het symbool van het Spaans-Islamitisch verleden, wordt beheerd, hoe toeristenstromen worden gemanaged en hoe andere delen van de stad daarin worden betrokken. Íshak Kizilaslan vertelt over de wereldberoemde Blauwe Moskee in Istanbul als toeristische attractie in een veranderende samenleving.

En er is nog veel meer te horen en te beleven. Het volledige programma is hier te vinden. De voertaal van het congres is Engels.

Aanmelden en kosten

Belangstellenden kunnen zich tot en met 26 september aanmelden via de website van de United Nations World Tourism Organization. De kosten voor het tweedaags congres bedragen € 150,-. Dit is inclusief koffie, lunch, borrel, rondleiding door Utrecht en een diner in het schitterende Paushuize, dat de enige Nederlandse Paus Adrianus in de zestiende eeuw liet bouwen.

Datum en locatie

Donderdag 6 oktober van 09.30 – 22.30 uur en vrijdag 7 oktober van 10.00 – 13.30 uur in de Domkerk te Utrecht.

Organisatie

Het congres wordt in het kader van de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed georganiseerd en mogelijk gemaakt door de United Nations World Tourism Organization, de Rijksdienst voor hetCultureel Erfgoed, Museum Catharijneconvent, het Vlaamse Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRCK) en Future for Religious Heritage (FRH). Het congres is bovendien mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente en de provincie Utrecht, vanuit het Bisdom Rotterdam en van Domkerk Utrecht.

Reacties