U bent hier

Open Monumentendag 14 en 15 september - De kerk als plek van plezier

dinsdag 27 augustus 2019 - 11:32

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Dit jaar staat de amusementswaarde van monumenten centraal. Het motto: Plekken van plezier.

Het barst in ons land van de monumenten waar je naartoe kunt voor ontspanning, vermaak en vrije tijd. Denk aan theaters, musea, sportclubs of cafés is. Maar er zijn ook veel herbestemde kerkgebouwen die tegenwoordig sport, spel, kunst en horeca bieden. 
En, niet te vergeten: er zijn natuurlijk ook heel erg veel kerkgebouwen waar mensen gewoon naar de kerk gaan. Voor hun plezier. En in veel van die kerkgebouwen is ook het nodige te zien en te beleven. Kijk hier eens naar de 16 gebedshuizen van het Grootste Museum van Nederland. Alle nog in religieus gebruik, en alle ‘museumwaardig’. Hieronder een kleine greep uit het aanbod van gebedshuizen ter vertier. 

Bierkerk
Jopenkerk (brouwerij, Haarlem) 
De voormalige vrijzinnig hervormde Vestekerk in het hart van Haarlem was eerst in gebruik door een lokale wijnhandelaar en ging vervolgens over in de Jopenbrouwerij, die bier brouwt in de traditie die Haarlem beroemd maakte als bierstad. De Jopenkerk werd in 2013 uitgeroepen tot mooiste bar van het land.  

Escapekerk 
Amsterdam Catacombs (escaperoom, Amsterdam)
De Posthoornkerk in het centrum van Amsterdam, van architect P.J.H. Cuypers, was al een tweede leven begonnen in 1989, als ruimte voor theater, concert of diner. Inmiddels zijn ook de kelders volledig in gebruik voor een combinatie van horror en escaperoom.  

Dakpannenkerk
Nederlands dakpannenmuseum (museum, Alem)
Aan de dakpannen lees je de cultuur van de bouwers en hun tijd af. In het 18e-eeuwse voormalig Nederlands Hervormde Kerkje te Alem (gemeente Maasdriel) in de Bommelerwaard, is de bijzondere Dakpannencollectie Mombers gevestigd. Lees ook dit achtergrondartikel

Theaterkerk
De Maagd (theater, Breda)
Wie had 180 jaar geleden gedacht dat de katholieke kerk die men toen in het historische Bergen op Zoom bouwde, eens de functie zou krijgen van sfeervolle stadsschouwburg met 650 zitplaatsen? Een wonderbaarlijke transformatie die diverse grote architectuurprijzen opleverde en belangrijk bijdroeg aan de culturele ontwikkeling van de markiezenstad. 

Fitnesskerk
B-trained (sportschool, Zeilberg)
De Sint-Willibrorduskerk in het Brabantse Zeilberg hield in 2011 de laatste mis. Na 5 jaar leegstand tekende sportschoolB-trainedeen huurovereenkomst met het bisdom. In een klein kapelletje van de kerk wordt nog dagelijks een kaarsje opgestoken. Lees ook dit achtergrondartikel

Trampolinekerk
Flightdeck 53 (jumpschool, Hilversum)
De monumentale Clemenskerk uit 1914 werd in 1996 gesloten. Dreigde in 2010 te worden gesloopt. Werd vanaf 2013 gerestaureerd. En vond in 2018 een nieuwe bestemming als trampolinekerk. Nu ga je naar Flightdeck 53 om te jumpen, stunten en chillen. 

Hotelkerk
Bazar Bizar (horeca, Arnhem)
Deze fraaie Evangelisch Lutherse Kerk in neogotische-stijl uit 1897 is nu een warm en sfeervol hotel-restaurant. Met kamers op palen in de kerkzaal die nu dienstdoet als bazaar.   

Restaurantkerk (Onze Kerk, Hooge Zwaluwe)
In 2014 kochten Brabantse ondernemers de voormalige Sint Willibrordus-kerk om er een restaurant en een dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten te vestigen. In 2015 ging Onze Kerk open, met een visie die dichtbij de oorspronkelijke ligt: ‘Wij zien een wereld waarin geen verlies meer is van cultuur en menselijke potentie, waardoor er genoeg is voor iedereen.’

Hier vind je alles over de Open Monumentendag

Reacties