U bent hier

Renovatie monumentale kerkbanken Laurentiuskerk

dinsdag 12 april 2016 - 12:50
Overzicht nieuwe toestand kerkbanken, Laurentiuskerk Alkmaar, kerkbankrenovatie

Overzicht nieuwe toestand kerkbanken, Laurentiuskerk Alkmaar

Zacht, rood velours op de harde kerkbanken. De Alkmaarse Sint Laurentiuskerk gaat met de tijd mee.

Specialisten uit verschillende vakgebieden werken samen om de Sint Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord in Alkmaar een nieuw aanzien te geven. Respect voor en behoud van het monumentale karakter van de neo-gotische kerk van architect Pierre Cuypers staan daarbij voorop. De kerk, gebouwd in 1861, is een rijksmonument. Eddo Carels, van caas architecten, is sinds 2009 bij het project betrokken. Hij realiseerde de nieuwe bekleding van de kerkbanken, de restauratie van de pastoriegang en ontwierp ook de herinrichting van het kerkplein met een speciale toegangspoort.

Carels: “De oude kerkbanken voldeden niet meer vanwege het slechte zitcomfort. Het parochiebestuur wilde een oplossing die aansloot bij het karakter van het interieur en een goed zitcomfort bood.” Carels ontwierp een zitting met rugleuning van hout met een speciale toplaag, die op de bestaande kerkbanken is gemonteerd en eventueel ook weer verwijderd kan worden. De kleur ervan is geïnspireerd door de kroonluchters in de kerk. Zowel zitting als rugleuning zijn voorzien van een afneembare stoffering van rood velours. In de rugleuning is een gestileerde versie aangebracht van het roosvenster uit de voorgevel van de kerk.

Volgens Carels was een toevoeging zoals hij die ontwierp er nog niet. “Gebruikers van de kerk ervaren hoe goed dit werkt: een nieuw aanzien en sterk verbeterd zitcomfort voor banken in monumentale kerken. Daarom werkte ik dit concept verder uit tot verschillende standaard- en maatwerkoplossingen voor uiteenlopende kerkbanken. Een nieuw leven voor een oude kerkbank.”

Reacties