U bent hier

Selectie deelnemers Open Kerken en Kloosters van start

woensdag 20 april 2016 - 11:33

Foto: Saint Sulpice in Beauvechain, België (Wouter Hagens CC BY-SA 3.0)

Voor deelname aan het programma Open Kerken en Kloosters zijn 54 aanvragen ingediend. Dit project stelt een aantal ambitieuze organisaties met visie in staat hun kerk(en) of klooster(s) op een onderscheidende manier voor een groter en breder publiek open te stellen. Het wordt vanuit de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Museum Catharijneconvent en het VSBfonds. De aanmeldperiode is inmiddels gesloten.

De aanvragers betreffen kerken en kloosters door heel Nederland, uit zowel dorpen en steden, die gemeen hebben door een groter publieksbereik hun exploitatie te verstevigen. VSBfonds stelt voor dit project een bedrag van € 150.000 beschikbaar. Met dit budget worden naar verwachting 5 tot 6  organisaties ondersteund door de inzet van externe experts en kan (een deel van) de uitvoering worden gefinancierd. Niet alleen de individuele organisaties worden zo verder op weg geholpen, ook andere organisaties worden geïnspireerd en wijzer door de ervaringen van deze voorbeeldprojecten.

Binnenkort selecteert een commissie aan de hand van vooraf bepaalde criteria de deelnemende projecten. Deze selectiecommissie bestaat uit Michaëla Hanssen (RCE), Jeroen Westerman (het Geldersch Genootschap), Caroline Bunning (Het Cultureel Bureau), Frans van der Avert (Amsterdam Marketing) en Maarten Mesman (VSBfonds). Zij worden ondersteund door twee specialisten op het gebied van religieus erfgoed: Albert Reinstra (RCE) en Richard de Beer (Museum Catharijneconvent). Begin mei worden de deelnemers bekendgemaakt.

Reacties