U bent hier

Stem op -Ontdek de herbestemde kerken-

vrijdag 27 november 2015 - 13:48

Zaandijkerkerk in de steigers. Foto: Stadsherstel Amsterdam / Aart Jan van Mossel

Stem op -Ontdek de herbestemde kerken-

Stadsherstel genomineerd voor HollandCall publieksprijs

Wat:                Stem op het plan van Stadsherstel -Ontdek de herbestemde kerken-
Wanneer:        Tot 9 december.
Waar:             Stemmen kan via
http://bit.ly/1SVU3OW.

Stadsherstel doet mee met de HollandCall, een provinciale prijsvraag om onontdekte parels op de kaart te zetten. De herbestemde kerken zijn parels die ons Hollandse landschap verrijken en Stadsherstel vindt dat leegkomende kerken gered moeten worden. Vindt u dat ook? Stem dan op ons plan -Ontdek de herbestemde kerken-.

Voorkom de sloop van Noord-Hollandse kerken

De komende tien jaar sluiten er in Nederland gemiddeld twee kerken per week hun deuren omdat ze hun functie verliezen. Een belangrijk deel van die kerken is zeer waardevol en dient te worden bewaard voor de generatie van de toekomst. Stem op ons plan -Ontdek de herbestemde kerken- en help mee leegkomende kerken te redden. Stemmen kan tot en met 9 december 12.00 uur.

De HollandCall prijsvraag

In Noord-Holland zijn nog teveel paden onbewandeld, verhalen ongelezen, gebouwen niet betreden en schilderijen niet gezien. Daarom is de provincie Noord-Holland op zoek naar out-of-the-box initiatieven en gloednieuwe concepten die meer toeristen naar de pracht en de kracht van Noord-Holland doen trekken.

Stadsherstel behoort met -Ontdek de herbestemde kerken- bij de top 10

Het plan van Stadsherstel -Ontdek de herbestemde kerken- behoorde tot de twintig geselecteerde projecten. Na het HollandCall Bootcamp maakte Stadsherstel deel uit van laatste tien ideeën.

De projectleider van Stadsherstel kreeg de volgende feedback:

‘De mentoren waren erg onder de indruk van je gedrevenheid. Je hebt een realistisch en schaalbaar plan met een duidelijke link met cultureel erfgoed, twee belangrijke criteria van de HollandCall. Al met al waren dit de redenen waarom je wat ons betreft je plek in de top tien hebt verdiend!’

Op 10 december krijgt Stadsherstel te horen of ze één van de drie winnaars is.

Het HollandCall project van Stadsherstel -Ontdek de herbestemde kerken- in het kort:

Stadsherstel wil de provincie Noord-Holland, de provincie met de meeste afgestoten kerken, op de kaart zetten als één van de eerste provincies die het herbestemmen van kerken mogelijk maakt.

Daarnaast wil Stadsherstel de unieke kerken door de verschillende herbestemmingen nog interessanter maken om te bezoeken. Dit alles met het doel meer bezoekers te krijgen en inkomsten te genereren waardoor de kerken een goede toekomst tegemoet gaan. Daarnaast hoopt Stadsherstel het draagvlak en het mogelijk maken van behoud en herbestemming van kerken te vergroten.

Op naar de overwinning

Wat gebeurt er als Stadsherstel wint?
Stap 1:

Bij het winnen van de HollandCall prijsvraag kan Stadsherstel in de Zaandijkerkerk een inspiratiepunt voor restauratie en herbestemming van kerken  in de toren realiseren. Na de restauratie worden er veel bezoekers van de Zaanse Schans verwacht.

In de Zaandijkerkerk worden voorbeelden gegeven van:

  • kerken die op zichzelf al bijzonder zijn. Bijvoorbeeld de Grote Kerk van Schermerhorn met het prachtige glas-in-loodraam van Rubens behoort tot de Top 10 van UNESCO in Nederland.
  • kerken die door hun herbestemming uitzonderlijk zijn. Een voorbeeld hiervan is de Zaandijkerkerk waarin woonunits worden aangebracht voor jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis. De gehele kerk blijft te ervaren.
  • kerken die speciaal zijn door de culturele activiteiten die er plaatsvinden. In ‘het Chocoladekerkje’ van Weesp vindt elk jaar het chocoladefestival plaats.

Bucketlist

Er komt een folder over de kerken met een bucketlist (een lijst met bijzonderheden in kerken die je gezien moet hebben) die de bezoekers verder moet informeren en enthousiasmeren om de kerken te bezoeken of te huren. Hierdoor dragen zij bij aan behoud van dit erfgoed.

Stap 2:
Op zoek gaan naar financiering om de 10 kerken van de Stichting Oude Hollandse Kerken over te nemen en ze goed te onderhouden. Enkele juweeltjes dienen nog gerestaureerd te worden. Ook is het de bedoeling om  meer kerken te redden.

Al dertig jaar kerken redden en herbestemmen

Lees meer over de 22 kerkelijke gebouwen die Stadsherstel de afgelopen 30 jaar heeft gered en gerestaureerd: http://www.stadsherstel.nl/kerken.

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd. Zo levert de organisatie een belangrijke bijdrage aan:

  • het bewaren van gebouwd erfgoed voor volgende generaties
  • het collectief bewustzijn rond stadsontwikkeling in een historische context
  • de toegankelijkheid van monumenten en
  • het behoud van het restauratieambacht.

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 575 panden in en om de Stelling van Amsterdam gered. Ruim 2500 Vrienden steunen het werk van de organisatie.

De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten en industriële monumenten krijgen een succesvol tweede leven als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen.

www.stadsherstel.nl www.facebook.com/stadsherstel www.twitter.com/stadsherstel

‘Beleef monumentale momenten’

Reacties