U bent hier

Terugblik: voorlichtingsbijeenkomsten kerkenvisies Limburg en Gelderland

woensdag 30 januari 2019 - 09:08

Om betrokken partijen meer informatie te geven over het wat, hoe en waarom van een kerkenvisie, reist het programmateam Toekomst Religieus Erfgoed door het land. In elke provincie vindt er, mede georganiseerd door de steunpunten cultureel erfgoed, de komende maanden een voorlichtingsbijeenkomst plaats. Je vindt de data van de bijeenkomsten hier.

Op 23 en 24 januari waren de eerste twee bijeenkomsten in Gelderland en Limburg. De opkomst was goed met zowel bezoekers vanuit gemeenten, kerkgenootschappen, erfgoedorganisaties als betrokken burgers. De noodzaak om met elkaar de dialoog aan te gaan wordt door veel bezoekers onderkend, maar het is ook nog erg zoeken hoe, wanneer en met wie je dat doet.

Er is bewust gekozen om de kerkenvisie vormvrij te laten zodat iedere gemeente en alle betrokkenen hun eigen proces kunnen doorlopen. Die behoefte aan maatwerk komt ook duidelijk naar voren in de bijeenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan een plattelandsgemeente. Kerkgebouwen maken daar wezenlijk onderdeel uit van een gemeenschap, terwijl dit in grootstedelijk gebied  minder is. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de kerkenvisieaanpak zijn het aantal kerkgebouwen binnen de gemeentegrenzen en de plaatselijke cultuur.

Tijdens de bijeenkomst kwamen mooie voorbeelden naar voren van geslaagde her-/nevenbestemmingen door energieke en gedreven initiatiefnemers. Maar ook werden de nodige zorgen gedeeld over de vele leegkomende kerkgebouwen en de kerkgebouwen die nog in functie zijn maar nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Kortom; het moment is daar om gezamenlijk aan de slag te gaan met het opstellen van kerkenvisies. De bijeenkomsten krijgen een zeker een vervolg waarbij de steunpunten, de provincies en de partners van het samenwerkingsprogramma zich sterk maken om alle betrokkenen te ondersteunen.

Tags 
Kerkenvisie

Reacties