U bent hier

Verduurzamen met nieuwe energie

maandag 28 januari 2019 - 08:30

Ook binnen de kerkengemeenschap hoor je de roep om verduurzaming steeds duidelijker. Maar waar hebben we het dan precies over? En waar te beginnen? Met het terugdringen van je energieverbruik, kun je als kerk een voor de hand liggende start maken. Maar er is meer.

Kerken zijn over het algemeen grote, verouderde gebouwen, die relatief veel energie verbruiken. Energieaanpassingen zijn alleen al nodig om de vaak enorme stookkosten te drukken en daarmee het voortbestaan van de kerk te kunnen garanderen. Met dit soort aanpassingen kun je als kerk ook voor meer comfort zorgen. En dat creëert de gelegenheid om meer activiteiten te organiseren en daarmee meer inkomsten te genereren. Energiemaatregelen sorteren zo dubbel effect.

Quick wins

Op het gebied van energieverbruik kun je als kerk een aantal vrij eenvoudige stappen ondernemen: het eigen energieverbruik beter in beeld brengen, de kachel meer op maat stoken (niet voor elke activiteit de hele kerk verwarmen), voor de hand liggende isolatiemaatregelen treffen (zo kieren toegangsdeuren vaak) en overstappen naar energiezuinige verlichting. Deze stappen kosten relatief weinig en zorgen snel voor resultaat.

Energiescan

Voor bouwkundige aanpassingen is het verstandig eerst een energiescan te laten uitvoeren. Deze meet het energieverbruik en brengt kansrijke aanpassingen in beeld. Maar investeren is vaak niet eenvoudig, zeker als de toekomst van een kerkgenootschap ongewis is. Toch zijn er steeds meer voorbeelden van kerken die dit wel doen en hier tevreden over zijn. Veel van die kerken zijn aangesloten bij De Groene Kerkenactie, opgezet door de organisaties Tear en Kerk in Actie.

Groene Kerkenactie

De Groene Kerkenactie helpt kerken op weg met een toolkit, netwerkmogelijkheden en informatievoorziening. Geïnteresseerde kerken komen via de website meer te weten over het groene beleid van deelnemende kerken en kunnen daar een blik werpen op de Groene Kerken-toolkit. Een kerk die het Ik ben een Groene Kerk-label al bezit, is de H. Dominicuskerk in Tiel. De kerk heeft bijvoorbeeld de oude cv-ketels vervangen door milieuvriendelijkere hr-ketels en heeft de automatische cv-inschakeling vervangen door  handinschakeling naar behoefte. Daarnaast wil de kerk eind 2018 volledig overstappen naar duurzame energie.

Meer dan 200 kerken

Atie de Vos van Kerk in Actie geeft aan dat het aantal ‘Groene Kerken’ in Nederland de afgelopen twee jaar steeg van 50 naar ongeveer 210 kerken en 2 moskeeën. De Vos erkent dat de snelle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid het niet eenvoudiger maken om te beslissen welke maatregelen je moet treffen. Toch kunnen we nog een aantal concrete stappen benoemen waar kerken direct mee aan de slag kunnen.

Klimaatvoetafdruk

Neem je financiële beleid als kerk. Overstappen naar een groene bank, of investeren in duurzame projecten, dragen concreet bij aan de verduurzaming van kerken. Of stap over op milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, schenk eerlijke koffie en gebruik gerecycled papier – allemaal manieren om de klimaatvoetafdruk van de kerk te verkleinen. Er is nog een lange weg te gaan, maar deze voorbeelden en initiatieven laten zien dat er wel degelijk beweging zit in verduurzaming binnen de kerkengemeenschap.

Dit artikel verscheen eerder in de RCE-brochure 'Met Hart en Ziel'.

Reacties