U bent hier

De kerk is in trek

Eind vorig jaar werd bekend dat in de twee meest bezochte kerken van Nederland boekhandels zijn gehuisvest: de Dominicanenkerk te Maastricht met 750.000 bezoekers, gevolgd door Waanders in de Broeren te Zwolle met 650.000 bezoekers. Pas op de derde plaats staat een kerkgebouw dat nog als kerk in gebruik is: de Domkerk te Utrecht met 400.000 bezoekers.

Dit is niet alleen een leuk weetje, maar het roept ook allerlei vragen op. Zo blijkt de verbinding ‘boek & kerk’ een gouden combinatie die meer bezoekers trekt dan welk kerkgebouw ook. Het zegt blijkbaar ook iets over de acceptatie van de functie boekhandel/bibliotheek in een voormalige kerk: het Woord staat ook hier immers centraal. Maar de combinatie ‘boek & kerk’ trekt waarschijnlijk ook meer bezoekers dan alleen de functie ‘boekhandel’. Want welke boekhandel kan bouwen op 750.000 bezoekers per jaar? Het lijkt dan ook slim om je als boekhandel te vestigen in een oud pand. Wie bijvoorbeeld de ‘mooiste boekhandels van Nederlanders’ erop naslaat zal zien dat dit ook op veel plekken al volop praktijk is. Sfeer is allesbepalend voor een boekhandel, en sfeer bieden oude kerken volop.

Dat kerkgebouwen zo’n groot bezoekerspotentieel hebben is hoopvol. Dat blijkt ook uit de voorlopige uitkomsten van een onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Dit onderzoek toont aan  dat de toeristische potentie het grootst is onder buitenlanders en Nederlanders die tijdens een vakantie of dagtochtje van nature wel eens een kerk binnen lopen. En dat zijn er best veel. Een kerkgebouw is daarbij echter zelden de hoofdreden voor een bezoek. Het meest kansrijk is een combinatie met een citytrip of een bezoek aan de regio. Het betekent voor kerken die meer bezoekers willen trekken dat zij aansluiting moeten zoeken bij het andere toeristisch aanbod in de omgeving. Bijvoorbeeld door onderdeel te zijn van het aanbod van een stadswandeling. Daarbij is de wijze waarop informatie aan de bezoeker wordt verstrek van belang. Want hoe vertel je het verhaal van het kerkgebouw? In het Grootste Museum van Nederland, een initiatief van Museum Catharijne Convent waarin 16 gebedshuizen die nog in religieus gebruik zijn zich openstellen voor het publiek, wordt veel aandacht aan gegeven.

Zowel de uitkomsten van het onderzoek van het NBTC, als het succes van het Grootste Museum geven aanleiding om dit jaar verder te onderzoeken hoe kerken geholpen kunnen worden om zich meer open te stellen. Want zoals in deze nieuwsbrief te lezen is: elke kerk heeft een uniek verhaal te vertellen. 

Frank Strolenberg
Programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed

Nieuwsbrief nummer: 66 • Verstuurd op: woensdag 30 januari 2019 - 10:31