U bent hier

In de startblokken

Zaterdag 10 november was de spetterende kick-off van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed. Niet de somberheid van kerksluitingen stond daarbij centraal, maar de energie die kerkgenootschappen, gemeenten en particuliere initiatiefnemers laten zien als zij aan de slag gaan met hun kerken. Enorm inspirerend ook om een jonge generatie te zien die vanuit het denken over gezamenlijke waarden verbindende initiatieven aan de dag legt tussen kerkelijk gebruik en de samenleving. Nico Nelissen, die terugkijkt op 10 jaar inzet op religieus erfgoed, geeft ook mooi aan hoe in de samenleving de energie voor het onderwerp is gegroeid. In deze nieuwsbrief leest u er meer over.

Maar we hebben het geweten. Sinds 10 november staat de telefoon (en de mailbox) niet meer stil: men wil aan de slag & men wil graag weten hoe men daarbij financieel ondersteund kan worden. En dat is alleen maar toe te juichen! Vanaf begin 2019 zullen aanvraagformulieren beschikbaar komen; wij werken daar nu hard aan. Het is dus goed als u zich daarop voorbereidt, maar een klein beetje geduld moeten we nog opbrengen.

Overigens goed om te weten: de middelen van OCW worden via een zogenaamde decentralisatie-uitkering gestort in het gemeentefonds. Er is dus geen sprake van een subsidieregeling voor particulieren, maar het geld komt beschikbaar voor gemeenten die daarmee een kerkenvisies kunnen opstellen.  Andere partijen hoeven uiteraard niet af te wachten: er ligt een opdracht voor iedereen, dus klop aan bij uw gemeente en zorg dat u samen al de nodige voorbereidingen treft.

En nog een aantekening voor uw agenda: in de eerste maanden van 2019 zullen door heel het land voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd waarin uitvoerig zal worden ingegaan op die kerkenvisies. We gaan elkaar treffen!

Frank Strolenberg
Programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed

Nieuwsbrief nummer: 66 • Verstuurd op: donderdag 29 november 2018 - 15:05