U bent hier

Open Kerken en Kloosters

Open Kerken en Kloosters van start!

Het programma Open Kerken en Kloosters stelt een aantal ambitieuze organisaties met visie in staat hun kerk(en) of klooster(s) op een onderscheidende manier voor een groter en breder publiek open te stellen. Uit 54 ontvangen aanvragen zijn zeven deelnemers geselecteerd die hun publieksbereik willen verruimen. Open Kerken en Kloosters wordt vanuit de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Museum Catharijneconvent en VSBfonds.

De aanvragers betroffen ambitieuze kerken en kloosters door heel Nederland, uit zowel dorpen en steden, die hun publieksbereik willen verruimen. Een selectiecommissie heeft de aanvragen zorgvuldig bestudeerd en op basis van de criteria van het programma de volgende deelnemers geselecteerd: de Grote Kerk in Elst, de Dorpskerk in Wilp, de Prinsekerk in Rotterdam, de Joodse Synagoge in Meerssen, de kloosters St. Josephberg en Antonius van Padua uit Megen, de Schuilkerk Bagijnhof uit Delft en de Stichting Dorpsoverleg Elsendorp voor een regiobreed project met zes kerken aan de Midden-Peelweg.

VSBfonds stelt een bedrag van € 150.000 beschikbaar. Met dit budget worden de deelnemende organisaties in hun ambities ondersteund door de inzet van externe experts en wordt het delen van hun ervaringen gefaciliteerd. Zodoende geeft het programma niet alleen de deelnemers een duwtje in de rug, maar biedt het ook andere organisaties inspiratie op hun weg naar een meer open kerk of klooster.

Gedurende juli wordt bekend welke adviseurs aan de projecten zijn gekoppeld. Het proces is te volgen via deze website.